Volontulo is een initiatief van Het nieuwstedelijk naar aanleiding van de audiovoorstelling Esperanto (Lucas Derycke). 

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Volontulo

Volontulo betekent "vrijwilliger" in het Esperanto. En dat is precies voor wie deze pagina  bedoeld is. Op dit platform verzamelen we verhalen en ervaringen van vrijwilligers die voor een kortere of langere periode gingen helpen in een vluchtelingenkamp in binnen- of buitenland. 

Ervaringen over de werking in het kamp, getuigenissen over bijzondere ontmoetingen, vragen aan andere vrijwilligers... Alles is welkom! Via de knop "deel jouw verhaal" kan je jouw verhaal met ons delen.

Vergeet ook zeker niet te reageren op vragen, berichten... van anderen! Wie weet vind je zo wel ergens oude kennissen terug, mensen met wie je hebt samengewerkt, ontmoet je nieuwe mensen ...

Indien je nog niet als vrijwilliger gewerkt hebt, maar dit wel van plan bent in de nabije of verre toekomst, ben je natuurlijk ook altijd welkom om eens een kijkje te nemen en te snuisteren tussen de verschillende getuigenissen.

 

Lucas De Rycke maakte in 2017 een jaar lang deel uit van Het nieuwstedelijk (stadstheater van Leuven, Hasselt en Genk) als Jonge Maker. Hij maakte de audiotheatervoorstelling "Esperanto".

Jasmin en Hanna gaan als vrijwilliger aan de slag in een vluchtelingenkamp. Ze hopen er het verschil te maken, maar botsen al snel op de grenzen van hun mogelijkheden. "Voor mij is dit kamp één grote wachtkamer. En ondertussen maken we het gezellig. En hoe gezelliger het wordt, hoe minder de overheid nog iets gaat doen."

Polen. Een oude Esperantist kijkt met heimwee terug naar de tijd dat het ideaal nog springlevend was. "Hoe dichter je bij het einddoel komt, hoe onduidelijker het wordt. En hoe groter de verdeeldheid." Esperanto bevindt zich op het spanningsveld tussen idealisme en pragmatisme. Over je neerleggen bij de wereld zoals hij is en ten strijde trekken tegen windmolens.